Tinkamas organinių trąšų pasirinkimas lemia būsimą jūsų sklypo derlių. Mėšlas išlieka viena veiksmingiausių ir prieinamiausių trąšų daugumai sodo augalų. Skirtingos mėšlo rūšys turi skirtingus maistinių medžiagų santykius ir reikalauja specifinių naudojimo būdų. Ruduo laikomas optimaliu laiku praturtinti dirvožemį organinėmis medžiagomis.
Žiemos mėnesiais trąšos spėja suirti ir paruošti dirvą pavasariniam sodinimui. Tinkamas mėšlo panaudojimas gali padvigubinti pasėlių derlių, jei jis naudojamas tinkamomis normomis ir laiku.
Arklių mėšlas laikomas aukščiausios kokybės organinėmis trąšomis, ypač šiaudų rūšis, pasižyminti trumpu skaidymosi periodu. Tačiau dėl didelės kainos ir riboto prieinamumo jis nėra toks populiarus tarp sodininkų. Karvių mėšlas yra antras pagal efektyvumą dėl didelio kalio kiekio, todėl jis yra universali trąša daugumai augalų.
Paukščių mėšle yra daugiausia maistinių medžiagų ir mikroelementų, tačiau dėl didelės cheminių medžiagų koncentracijos su juo reikia elgtis atsargiai. Kiaulių mėšlas nerekomenduojamas dėl mažo maistinių medžiagų kiekio ir didelio rūgštingumo.
Žingsnis po žingsnio instrukcijos, kaip naudoti mėšlą
Vištų mėšlas :
- Purkšti kartą per trejus metus po derliaus nuėmimo
- Naudokite 0,5–1 kg šviežio mėšlo kvadratiniam metrui
- Granuliuotam mėšlui pakanka 0,1–0,3 kg/m².
- Uždenkite kasdami iki 15-20 cm gylio
Karvių mėšlas:
- Tolygiai paskirstykite ant ploto paviršiaus
- Priklausomai nuo dirvožemio tipo, naudokite 2–8 kg kvadratiniam metrui.
- Sodinti į 15–25 cm gylį
- Naudokite tik supuvusią arba pusiau supuvusią medžiagą
- Priemolio dirvožemiuose naudokite kartą per ketverius metus, smėlinguose dirvožemiuose – kartą per trejus metus.
Arklių mėšlas:
- Smėlingam dirvožemiui naudokite 2–3 kg/m².
- Molio dirvožemiui naudokite 6–8 kg/m².
- Tolygiai paskirstykite ant paviršiaus
- Sodinkite 15–20 cm gylyje, kad išvengtumėte amoniako nuostolių.
- Pageidautina naudoti pusiau supuvusią medžiagą.
Geriausias laikas naudoti visų rūšių mėšlą yra vėlyvas ruduo, po derliaus nuėmimo ir prieš pagrindinį žemės dirbimą. Naudoti perpuvusį arba pusiau perpuvusį mėšlą geriau nei šviežią, nes pastarajame yra daug piktžolių sėklų. Žiemą veikliųjų medžiagų koncentracija sumažėja iki optimalaus lygio, o dirvožemis gauna reikiamų maistinių medžiagų kitam sezonui.