Sviestiniai grybai yra vieni populiariausių marinavimo grybų. Jie pasižymi subtilia tekstūra, maloniu aromatu ir puikiai sugeria prieskonius. Jei ieškote tobulo recepto žiemai, šis variantas kaip tik Jums. Pagal šį receptą paruošti sviestiniai grybai yra tokie skanūs, kad gali lengvai konkuruoti su baravykais.
Ko jums reikia:
- moliūgas (nuluptas ir gerai nuplautas) – 1 kg
- vanduo — 1 l
- druska – 1 valgomasis šaukštas.
- cukrus – 2 šaukštai.
- actas 9% – 4 šaukštai.
- lauro lapas – 2–3 vnt.
- juodieji pipirai – 10 vnt.
- kvapieji pipirai – 4–5 vnt.
- gvazdikėliai — 2–3 vnt. (nebūtina)
- česnako – 3–4 skiltelės (supjaustytos griežinėliais)
Kaip gaminti:
- Grybų paruošimas. Grybus reikia gerai nulupti (tai svarbu maloniam skoniui ir gleivių nebuvimui), tada kruopščiai nuplauti.
- Virimas. Sudėkite grybus į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, įberkite šiek tiek druskos ir virkite apie 20 minučių po užvirimo, pašalindami putas.
- Paruoškite marinatą. Atskirame puode užvirinkite 1 litrą vandens, įberkite druskos, cukraus, lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių ir acto. Virkite marinatą 5 minutes.
- Marinavimas. Sudėkite virtus grybus, sumaišytus su česnaku, į sterilizuotus stiklainius ir užpilkite karštu marinatu iki viršaus.
- Sterilizavimas. Uždenkite stiklainius dangteliais, sudėkite į didelį puodą su karštu vandeniu (ant rankšluosčio) ir sterilizuokite:
0,5 l skardinės – 20 min.
1 litro skardinė – 30 min.
Po sterilizavimo stiklainius sandariai susukite, apverskite juos aukštyn kojomis, suvyniokite ir palikite visiškai atvėsti.
Marinuoti sviestiniai moliūgai turėtų būti laikomi vėsioje, tamsioje vietoje. Jie bus skanūs po 2–3 savaičių, bet geriausia juos atidaryti žiemą – tada skonis bus ypač sodrus.
Norėdami aštresnio skonio, galite įdėti gabalėlį čili pipiro arba garstyčių sėklų.